Jelen leszünk

Nincs mire várni

A Szent Ferenc Szegényei Alapítvány a Nógrád megyei Ságújfalun csatlakozik az országos Jelenlét programhoz, melynek célja a legszegényebb településeken élők segítése a csecsemőkortól az első munkahelyig.

 

A Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök által vezetett Szent Ferenc Szegényei Alapítvány 2019-ben alakult. Adományozóinak köszönhetően mozgásterapeuta szerződtetésére nyílt lehetőség a másfél száz gondozottat ellátó ipolytölgyesi fogyatékosotthonban, majd – szintén a befolyt felajánlásokból – mobil röntgenkészülékhez szükséges speciális állványt vásároltak a fogyatékkal élő gyermekek fogászati szakellátását végző Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet számára.

 

Az alapítvány tavasszal lélegeztetett betegek ellátáshoz szükséges infúziós pumpákat adott át a Budapesti Szent Ferenc Kórházban, illetve egy interneten elérhető bibliai képregény megszületését, továbbá a Ne Dobd Ki Alapítvány munkáját támogatta.

Alapítványunk eddigi legnagyobb vállalása, hogy 2020 júliusától csatlakozunk az országos Jelenlét programhoz, melynek célja a legszegényebb településeken élők támogatása, elsősorban személyes jelenléttel – jelentette ki dr. Beer Miklós kuratóriumi elnök. A nyugalmazott váci megyéspüspök hozzátette: a Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos által vezetett program „diagnózis alapú”, vagyis minden településen a helyi adottságokhoz és igényekhez alkalmazkodva próbáljuk segíteni a polgármesterek, iskolaigazgatók, civil szervezetek munkáját.

 

A cél, hogy a legszegényebb falvakban, városrészekben élők jövőt, reményt lássanak szülőföldjükön. Nincs mire várni. Az Úristen egymásra bízott bennünket, nem csukhatjuk be a szemünket. Örülök, hogy részesei lehetünk ennek a nagyszerű kezdeményezésnek – fogalmazott Beer Miklós.

Kapás Attila plébános, Beer Miklós, Szentes Attila polgármester

 

A Szent Ferenc Szegényei Alapítvány Nógrád megyében, Ságújfalun kezdi meg működését önkéntesei, valamint két főállású alkalmazott részvételével – ismertette Dálnoki Gábor, az alapítvány kuratóriumi tagja, a program helyi vezetője. Kiemelte: a kormányzati és saját forrásból gazdálkodó Jelenlét módszer nyitott, kezdeményező, folyamatos segítő jelenlétet biztosít, amihez elengedhetetlen a bizalomra épülő szociális munka. Nem csupán vallási vagy lelkiismereti okból kell segítenünk, mindannyiunk, a többségi társadalom jól felfogott érdeke, hogy közösen tegyünk a legszegényebbekért – tette hozzá.

 

A Jelenlét programról és alapítványunk további tevékenységéről honlapunkon folyamatosan beszámolunk. Céljaink megvalósítását az alábbi számlaszámra történő befizetéssel lehet segíteni: OTP Bank 11742094-26993856, Szent Ferenc Szegényei Alapítvány.

Szent Ferenc Szegényei Alapítvány
Szent Ferenc Szegényei Alapítvány