Megnyílt a Jelenlétház Ságújfalun

Mit tehetek érted?

Támogatóink, önkénteseink, vendégeink és a ságújfalui lakosok jelenlétében ünnepélyesen megnyitottuk Jelenlétházunkat a Nógrád megyei településen.

A Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök vezette Szent Ferenc Szegényei Alapítvány 2019-ben alakult. Betegeket és fogyatékosokat támogató akcióink után döntöttünk úgy, hogy csatlakozunk a legszegényebb településeket felkaroló országos felzárkóztató programhoz, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve kezdtük meg működésünket Ságújfalun.

 

Az elmúlt időszakban munkatársaink ideiglenes jelenlétponton dolgoztak, miközben adományozóinknak és önkénteseinknek köszönhetően zajlott Jelenlétházunk felépítése is az önkormányzattól vásárolt területen. Egy komfort nélküli vályogház újult meg sokak erőfeszítéséből.

Az épület vizesblokkal bővült, ahol tisztálkodási és mosási lehetőséget biztosítunk majd a rászorulóknak. A közösségi helyiségben konyhát és babasarkot is kialakítottunk.

 

Az elmúlt időszakban Ságújfalun negyven családdal építettünk ki napi kapcsolatot. Gyermek- és kismama foglalkozásokat indítottunk, kiskert programba kezdtünk, tűzifát, tartós élelmiszert, használt számítógépeket és ruhákat osztottunk, valamint gyűjtést szerveztünk egy leégett családi ház újjáépítésére. 2021. augusztus 24-én megnyitott Jelenlétházunk alapítványunk munkájának egy fontos állomása. Mostantól munkatársaink itt várják és fogadják mindazokat, akiknek segítségre van szükségük.

Kovács Tibor, a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány alapítója ünnepi beszédében felidézte megismerkedését Beer Miklóssal. Úgy fogalmazott: aki ismeri püspök atyát, tudta előre, nem otthon ülő nyugdíjas pap lesz. Kovács Tibor köszönetet mondott az alapítvány munkatársainak, önkénteseinek és támogatóinak, akik nélkül nem tartanánk itt - emelte ki.

 

Szentes Attila, Ságújfalu polgármestere köszöntőjében elismerte, meglepődött, amikor megtudta, a legszegényebb háromszáz település listáján Ságújfalu is szerepel. A szociális mutatók szerint valóban oda tartozunk. Örömmel fogadtam Beer Miklós felkérését, hogy Ságújfalut választotta az alapítvány - jelentette ki.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a Jelenlét program szellemiségét így mutatta be: jelenlét az, amikor kölcsönösen nyomot hagyunk egymásban. Ha mi is úgy megyünk haza, hogy tanultunk együtt valamit. Hangsúlyozta: nem tudatosítjuk elégszer magunkban, hogy mindaz, amink van, ajándék, de azt sem, hogy mindenki kapott valamit, olyan nincs, hogy valaki semmit se. Innen kell elindulnunk.

 

Beer Miklós az ünnepségen arról beszélt, egyikünk sem maga választotta, hol szülessen. Akkor válunk felnőtté, ha ezt mindennapi kapcsolatainkban is megértjük és megéljük, és a szeretetben találkozunk egymással. Jézus ezt az utat mutatja, nekünk pedig őszintén és önzetlenül egymás szemébe nézve kell feltennünk a kérdést: „Mit tehetek érted?”

A Szent Ferenc Szegényei Alapítvány Jelenlétházának megnyitóján énekelt Sillye Jenő, részt vettek adományozók, önkéntesek, segítők. A következő képre kattintva galéria nyílik az átadóról (Révuti Norbert felvételei).

Ünnepségünkről beszámolt a Magyar Kurír, a tudósítás erre a linkre kattintva olvasható.

 

Alapítványunk további munkájához az alábbi számlaszámra történő utalással tudunk segítséget fogadni, melyet hálásan köszönünk: OTP Bank 11742094-26993856 (Kedvezményezett: Szent Ferenc Szegényei Alapítvány).

Szent Ferenc Szegényei Alapítvány
Szent Ferenc Szegényei Alapítvány