Jelenlét a mindennapokban

Családmentor is munkába áll

Alapítványunk ausztriai kapcsolatai révén mintegy hetven karácsonyi ajándékcsomagot oszthattunk szét a Nógrád megyei Ságújfalun, ahol szervezetünk a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjához kapcsolódva 2020-ban kezdte meg működését.

 

Az osztrák adományozók korcsoportonkénti bontásban (0-3, 5-10 évesek és felnőttek számára) állítottak össze kizárólag újonnan vásárolt ruhákból, játékokból, konyhai eszközökből álló ajándékcsomagokat, melyeket rászoruló nagycsaládok számára juttattunk el. Köszönjük a nagylelkű felajánlásokat!

Fókuszban a gyermek

 

A Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök által vezetett Szent Ferenc Szegényei Alapítvány sikerrel pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Fókuszban a gyermek elnevezésű programra, mely lehetőséget biztosít egy főállású családmentor alkalmazására Ságújfalun. A program célja a leghátrányosabb helyzetű településeken élő gyermekek esélyeinek növelése, életkörülményeik javítása, a gyermekszegénység negatív hatásainak csökkentése.

 

A februártól munkába lépő családmentor – a Máltai Szeretetszolgálat által biztosított speciális képzést követően – a védőnő munkáját fogja segíteni a fogantatástól a 3 éves korig terjedő életkorban. Végigkíséri a terhességi szakaszt, családlátogatással, tanácsadással, a hétköznapi teendőkben való közreműködéssel segíti a csecsemők, kisgyermekek fejlődését.

 

Jelenlét a mindennapokban

 

A Szent Ferenc Szegényei Alapítvány 2020 nyara óta van jelen Ságújfalun, adománygyűjtő akcióink mellett a hétköznapokban is. Ideiglenes jelenlétpontot a katolikus egyházközség biztosít számunkra. Itt munkatársunk – az önkormányzat szociális szolgáltató munkáját kiegészítve, Szentes Attila polgármesterrel együttműködve – napi 8 órában fogadja a személyes megkereséseket.

 

Sokaknak van szüksége segítségre hivatalos, közüzemi és szolgáltatói levelek értelmezésében, pénzügyekben, háztartási kérdésekben, az internethasználattal kapcsolatban. Emellett folyamatosak a családlátogatások, a helyszíni segítségnyújtások is, legyen szó rágcsálóirtásról, megfagyott vízvezetékről vagy receptkiváltásról.

 

Alapítványunk a helyi önkormányzat szociális rendszerét igyekszik erőforrásaival támogatni. A védőnő számára ezekben a napokban szerzünk be új digitális lázmérőket, valamint a testsúlyon kívül egyéb paramétert is monitorozó multifunkciós mérleget, a terhes anyák számára vitaminokat, táplálékkiegészítőket.

 

Mosási, tisztálkodási lehetőség is lesz a jelenlétházban

 

Jelenleg is épülő jelenlétházunk átadását májusra tervezzük. A felújítást sokan sokféleképpen támogatják, adományokkal, önkéntes, kétkezi és gépi munkával egyaránt. Külön köszönetet mondunk a salgótarjáni Otthonker Építkezők Boltja vezetőjének, Németh Zoltánnak az építőanyagokért.

A megújuló épületben tanulószoba (korrepetálási, leckeírási lehetőség), mosógépekkel felszerelt mosókonyha, tisztálkodási lehetőség várja majd a rászorulókat, és közösségi programokat is tervezünk. Ennek részeként szeretnénk felújítani a jelenlétház mögötti salakos sportpályát, melyet elsősorban a hozzánk betérő vagy a hétköznapi segítő akcióinkban résztvevő fiatalok használhatnak majd.

 

Köszönet az adományokért

 

Alapítványunk ezúton mond köszönetet minden nagylelkű adományért, mellyel munkánkat segítik. Köszönetet mondunk Vác testvérvárosa, Donaueschingen katolikus közösségének, amely gyűjtést szervezett számunkra, és 2500 eurót utalt át.

 

További segítséget az alábbi számlaszámra történő befizetéssel tudunk fogadni: OTP Bank 11742094-26993856 (Szent Ferenc Szegényei Alapítvány).

 

Eddigi tevékenységünkről itt olvashatnak bővebben.

Szent Ferenc Szegényei Alapítvány
Szent Ferenc Szegényei Alapítvány